Bevalling

Hoe te handelen voor, tijdens en na de bevalling

Informatieavond

Bevalling – Rond 25 weken krijg je een uitnodiging voor de bevalavond voor jou en je partner. Deze duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Omdat deze informatie niet op het spreekuur aan bod komt, is het ten zeerste aan te raden om één van deze avonden bij te wonen. Als je niet kan op de datum van de uitnodiging, vraag dan naar de volgende datum. Tijdens de bevalavond geven we veel informatie over wat er in en met je lichaam gebeurd tijdens een bevalling, wanneer je ons moet bellen, etc.  Ook geven we uitleg over pijnstilling en over de eerste dagen na de bevalling. Heb je na de bevalavond nog vragen, dan kunnen deze uiteraard besproken worden op het spreekuur. Ook is daar de ruimte om je bevalplan te bespreken.

Bevalling thuis of in het ziekenhuis

Indien er geen medische indicatie door de verloskundige is gesteld, ben je vrij te kiezen waar je wilt bevallen: thuis (mits de kamer waar de bevalling plaats zal vinden goed bereikbaar is voor een brancard) of in het ziekenhuis. Zowel thuis als in het ziekenhuis wordt de verloskundige geassisteerd door een kraamverzorgster. Daarna helpt ze met de eerste voeding, douchen etc.

Waar je gaat bevallen is in de meeste gevallen dus je eigen keuze.

Het allerbelangrijkste is dat je op je gemak voelt.

Als er tijdens de zwangerschap of bevalling een medische indicatie ontstaat (zoals een hoge bloeddruk of een niet vorderende ontsluiting) dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog. Dit houdt in dat je in deze gevallen altijd in het ziekenhuis zult bevallen onder leiding van de gynaecoloog en de verpleegkundige.

Wanneer bellen?

Je mag altijd bellen als je ongerust bent. We geven voor de bevalling richtlijnen wanneer je ons kan bellen maar het blijven richtlijnen. Wij vinden dat je ons mag bellen wanneer je ons nodig hebt!

Je MOET bellen, dag en nacht in de volgende gevallen:

– als de vliezen breken en het vruchtwater groen of bruin is. Probeer wat op te vangen in een glas of op een plastic zakje,

– als de vliezen breken en bij de laatste controle het hoofdje nog niet ingedaald was. Dit vertellen we altijd duidelijk als dit het geval is,

– als er ruim bloedverlies optreedt, vergelijkbaar met een menstruatie. Verschoon je niet (of gooi het verbandje niet weg) totdat wij dit gezien hebben.

Je MAG bellen:

– als je twee uur lang weeën hebt om de 5 minuten, die een minuut aanhouden. Eerder bellen mag altijd, dan overleggen we met elkaar of een controle zinvol is. Als je de weeën om de 5 minuten nog erg makkelijk kan opvangen, dan mag je het gerust nog een tijdje langer aankijken.

– als je vliezen breken, het hoofdje van je baby is ingedaald en de kleur helder is (kraanwater, wittig, perensap of rozig). Probeer wat op te vangen in een glas of op een plastic zakje. Als je vliezen ’s nachts breken en je je geen zorgen maakt, mag je wachten met bellen tot de volgende ochtend.

Je hoeft niet te bellen voor de slijmprop. De slijmprop is wittig of rozig van kleur en er kan een beetje bloed bij zitten.  Je kan hem ook in delen verliezen. Het verliezen van de slijmprop zegt niets over wanneer je gaat bevallen. Tijdens het telefoongesprek beoordelen wij of het nuttig/nodig is om langs te komen. Zodra de bevalling doorzet gaan we richting ziekenhuis of zetten we thuis alles klaar en gaan we niet meer weg. Deze instructies krijg je ook op papier mee tijdens één van de controles en bespreken we uitgebreid tijdens de informatieavond over de bevalling.

Omgaan met de weeën

Door te ontspannen maakt je lichaam endorfine aan. Dit is een pijnstillend hormoon waar je een beetje stoned/moe van kan worden. Dit is gunstig, want hoe meer je ontspant, hoe ‘minder’ pijn en hoe sneller het baringsproces meestal gaat. Als je angstig wordt, maak je adrenaline aan waardoor je de weeën als pijnlijker ervaart. Hierdoor gaat de ontsluiting vaak langzamer. Probeer de pijn te accepteren; het hoort er nu eenmaal bij.

Enkele tips:

  • Ontspan je schouders en je bekkenbodem dan kunnen de weeën hun werk beter doen.
  • Zoek afleiding: kijk een leuke film, speel een spelletje, …
  • Leg een warme kruik tegen je buik of rug of neem een lange warme douche.
  • Verander regelmatig van houding.
  • Plas regelmatig, weeën zijn minder pijnlijk als je blaas leeg is.
  • Laat je partner je onderrug, billen en/of voeten masseren.

Denk aan de tips van je zwangerschapscursus: Een van de meest gehoorde tips op een zwangerschapscursus is het concentreren op de ademhaling. Tijdens de wee diep inademen door je neus en in vier of vijf korte stootjes uitademen, kan heel veel helpen. Mocht je de pijn te heftig vinden dan zijn er opties voor pijnstilling.

De TENS is een apparaatje wat je kan gebruiken tijdens de bevalling. Door middel van stroomstootjes kan de pijn verminderd worden. Het gebruik hiervan is niet schadelijk voor moeder of baby. Hou er rekening mee dat je deze al in de zwangerschap moet bestellen.

Pijnbehandeling

Voor meer informatie kijk op De verloskundige over pijnbehandeling

Voor pijnstilling met medicatie moeten we de zorg overdragen aan de gynaecoloog. Wij zullen dan niet meer de bevalling doen. In het Zaans Medisch Centrum kan je kiezen voor morfine of de ruggenprik.

Morfine is een injectie in je been. Het duurt ongeveer 10 minuten voordat het werkt en zorgt ervoor dat je gaat ontspannen. De pijn wordt een klein beetje minder maar is nog duidelijk aanwezig. Echter door de ontspanning ga je vaak sneller ontsluiten. De top van de werking is na 2 uur en na 4 uur is de morfine uitgewerkt. Eventueel kan je dan nog een tweede injectie krijgen.

De ruggenprik is een prik tussen je ruggenwervels waarbij er een dunne catheter achterblijft gedurende de bevalling. Door dat buisje wordt de pijnstiller toegevoerd. Deze pijnstilling duurt dus voort tot de pomp wordt uitgezet. Dit wordt vaak pas na de bevalling gedaan. De pijn wordt hier duidelijk minder door maar je blijft altijd wat voelen.

De voor en nadelen bespreken we op de informatieavond over de bevalling.

Voor meer informatie kijk op De verloskundige over pijnbehandeling

Lavita Verloskundigenpraktijk


Mededeling: vanaf 1 november zijn er drie teams, namelijk groen, blauw en paars

 

Beste zwangere, partner en familieleden,

In onze praktijk krijgen veel zwangere vrouwen hun verloskundige zorg. We willen kwalitatief goede zorg leveren; om dat te blijven doen zullen we jullie per 1 november 2018 niet meer in twee teams, maar in drie teams begeleiden. Dat betekent dat je als zwangere de zorg ontvangt van drie verloskundigen. De zwangere vrouwen van team groen en blauw mogen zelf kiezen of zij in het team blijven, of dat zij naar team paars overstappen. Ongeveer 1 van de 3 zwangeren van team groen zal naar het paarse team gaan. Hetzelfde geldt voor het blauwe team: 1 van de 3 zwangeren maakt de overstap naar het paarse team.

De drie teams bestaan uit volgende verloskundigen (voor foto’s zie website)

Groen
Nasim Yadegari
Britte van Weert
Paula Scholing

Blauw
Katleen Fissers
Kris Velink
Monique Vijn – Bakker

Paars
Janneke Gitsels
Tania Kingma
Floor Victor

Kun je ons zo spoedig mogelijk laten weten naar welk team je voorkeur uitgaat? Je kunt je keuze mailen, je kunt het ook tegen de verloskundige of de assistente zeggen als je op de praktijk bent.

Hartelijke groet,
Team Lavita
075-6502174
info@lavita-verloskundigen.nl
www.verloskundigenzaandam.nl