Anticonceptie

Bij Lavita kun je ook terecht voor het aanvragen of plaatsen van anti-conceptie.

Voorschrijven van Anticonceptie

Bij Lavita zijn alle verloskundigen geschoold om anti-conceptie voor te schrijven en je goede te informeren over de verschillende soorten. Ook plaatst één van onze verloskundigen spiraaltjes.

De verloskundige bespreekt altijd het onderwerp anticonceptie met je in het kraambed, zodat je rustig kan nadenken over welke methode het beste bij jou past. Ze geeft je advies en begeleid je in het maken van een keuze. De keuze is o.a. afhankelijk of je borst-of flesvoeding geeft. Alle vormen van anticonceptie kunnen worden voorgeschreven door de verloskundigen van Lavita. Daarnaast plaatst verloskundige Nasim (van team groen) spiraaltjes. Kijk voor meer informatie over de verschillende soorten anticonceptie en seksualiteit na de bevalling ook even op de pagina kraambed (klik hier).

Heb je toch nog vragen of wil je graag een recept voor een bepaalde soort anticonceptie? Vul het contactformulier op deze pagina in of bel met onze assistente op 075-6502174

Informatie over Anti-Conceptie

Anti-conceptie is een verzamelnaam voor verschillende methodes die voorkomen dat je zwanger kunt worden. Er bestaan verschillende soorten die hun voor- en nadelen hebben. Welke vorm van anti-conceptie het beste bij je past is afhankelijk van je medische voorgeschiedenis, persoonlijke voorkeur en levensfase.

Anticonceptie na de bevalling

Na de bevalling is het heel wisselend wanneer je je menstruatie weer terug krijgt. Dit kan al vrij snel zijn (bijvoorbeeld rond 1 maand na de bevalling), maar kan ook even duren (bijvoorbeeld rond 1 jaar na de bevalling). Omdat je voordat je menstrueert je eisprong krijgt, kan het dus al wel zijn dat je vruchtbaar bent zonder dat je dit al beseft. Aangezien je dus al na 4 weken na de bevalling weer zwanger kunt worden, ben je echter nog niet ontzwangerd. Hier doe je ongeveer 9 maanden over.  Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden, bedenk dan hoe je dit wilt voorkomen. Hieronder vind je meer informatie over anti-conceptie. Heb je behoefte aan meer informatie? Kijk dan op de site www.anticonceptie.nl 

Soorten Anti-conceptie

Hormonale Anti-conceptie

Soorten die wel mogen met borstvoeding:

  • Cerazette: een pil die je zonder stopweek dagelijks inneemt
  • Prikpil: een injectie die je eens in de drie maanden bij huisarts kunt krijgen
  • Implanon: staafje in je bovenarm die continue een hormoon afgeeft
  • Mirena: een spiraal die in de baarmoeder wordt ingebracht en continue in lage dosering een hormoon afgeeft.

Soorten die worden afgeraden met borstvoeding:

  • Combinatiepil: de meest bekende vorm van anti-conceptie waarbij je een stopweek hebt
  • NUVA ring: vaginale ring die je drie weken gebruikt en één week een stopweek hebt
  • EVRA pleister: een pleister die je 3 weken elke week opplakt met een week een stopweek.
Hormoon-vrije Anticonceptie

Alle soorten mogen gebruikt worden met borstvoeding:

  • Barriere methode: een condoom of pessarium die voorkomt dat het zaad de baarmoeder bereikt
  • Koper Spiraal: een spiraaltje welke wordt ingebracht in de baarmoeder die door de afgifte van koper voorkomt dat je zwanger wordt
  • Sterilisatie: een ingreep welke (meestal) permanent zorgt dat jij of je partner niet meer zwanger kunnen worden.

Belangrijk: als je borstvoeding geeft is dit geen betrouwbare vorm van anti-conceptie! Ook als je nog niet je menstruatie hebt gehad kun je al vruchtbaar zijn (dus ook als je nog borstvoeding geeft). Als je nog niet zwanger wilt worden gebruik dan altijd iets van anti-conceptie.

Spiraal Plaatsen

Ook kun je bij Lavita terecht voor het plaatsing van verschillende soorten spiralen (wij plaatsen vrijwel alle soorten spiralen muv de Ballerine Spiraal). De spiraal kan vanaf 10 weken na de bevalling worden geplaatst. Zes weken na de bevalling kun je contact met ons opnemen voor een afspraak, ook wordt er dan een recept voor je klaargelegd voor de gewenste soort spiraal. De spiraal zelf wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed en dien je een week van te voren op te halen bij de apotheek.

We adviseren om zes weken na plaatsing van de spiraal een echo te laten maken; de zorgverzekeraar vergoedt deze echo niet. De kosten voor deze echo bedragen € 35,-. Meestal zal de echoscopiste voor het beste beeld vaginaal de echo willen maken.

Heb je nog vragen over het spiraal? Of twijfel je welke soort het beste bij je past? Je kunt op www.anticonceptie.nl meer informatie vinden, of stuur ons je vraag via het formulier hiernaast. Wij nemen dan binnen twee werkdagen contact met je op. Je kunt ook bellen naar onze assistente op 075-6502174.

Stel je vraag of plan een afspraak in

4 + 0 = ?