Het Kraambed

De baby is geboren! Wat brengt dit allemaal veel nieuwe dingen met zich mee. We leggen je graag uit wat je kunt verwachten in de eerste week na de bevalling.

Wat kun je verwachten van onze zorg?

De Kraamtijd

De eerste tien dagen na de bevalling noemen we ook wel de kraamtijd. In deze, vaak intensieve, tijd zullen er veel nieuwe dingen op jullie pad komen. Naast dat jullie je kindje leren kennen, herstelt moeder van de bevalling en leren jullie hoe je voor jullie kleintje moeten zorgen. Zowel je verloskundige van Lavita als de kraamzorg zal jullie hierbij ondersteunen.

De Functie van de Kraamzorg

In de zwangerschap heb je je aangemeld bij een kraambureau. Vanuit deze organisatie zal er een kraamverzorgster naar jullie huis worden gestuurd nadat jullie zijn bevallen. De kraamzorg controleert dagelijks de gezondheid van moeder en kind. Zij voert verschillende controles uit. Ze controleert onder andere de temperatuur, polsslag, de hoogte van de baarmoeder en de genezing van eventuele hechtingen bij de moeder. Ze checkt of de borst- of flesvoeding naar behoren loopt, de baby op een normaal gewicht blijft, zijn of haar temperatuur normaal is en controleert de inhoud van de luiers. Indien de kraamzorg twijfelt of er een controle afwijkend is, zal zij dit met ons bespreken.

Een andere belangrijke taak van de kraamzorg is informeren. Zij leert jullie onder andere hoe je je kindje verzorgd, maar ook hoe je de kleine kunt troosten in geval van bijvoorbeeld krampjes of periodes van huilen.

Ook doet de kraamzorg soms lichte huishoudelijke taken. Dit is overigens niet haar primaire taak en het kan dus voorkomen indien je minder uren kraamzorg hebt, zij zich met name op jullie gezondheid focust.

De Verloskundige van Lavita

De dag nadat je thuis bent gekomen van de bevalling zal Lavita bij jullie op huisbezoek komen. Meestal komen we gemiddeld zo’n 3 keer in de kraamtijd langs en doen we het laatste contact telefonisch.

We nemen ruim de tijd om de bevalling en de ervaringen hieromheen te bespreken, kijken of je controles normaal zijn en of je goed geneest. Ook geven we tips en adviezen en beantwoorden we vragen vanuit jullie en de kraamzorg.

Stel dat de kraamzorg niet aanwezig is en er ontstaat een situatie waar jullie onzeker over zijn, kun je ons altijd bellen op het dienstnummer. Daarnaast is het in een aantal situaties altijd belangrijk om contact met ons op te nemen. Via onderstaande knop kun je de zogenaamde “Signaalkaart Kraamtijd” downloaden. Deze staat ook in je boekje die je bij de intake hebt gekregen. In deze signaalkaart staat duidelijk wanneer je ten allen tijden contact met ons moet opnemen (dus ook s’nachts) via het dienstnummer.

Na de Kraamweek

Nadat de kraamweek voorbij is en de kraamzorg weer weggaat, zal ook Lavita de zorg afsluiten. Tot zes weken na de bevalling kun je Lavita nog wel bellen als er iets verloskundigs-gerelateerd met je aan de hand is (denk hierbij bijvoorbeeld aan ruim vaginaal bloedverlies e.d.). Zijn jij of de baby ziek of hebben jullie koorts, dan bellen jullie de huisarts. Voor de groei, ontwikkeling en voedingen van de baby zal het consultatiebureau jullie verder begeleiden.

We nodigen jullie daarnaast graag uit voor een nacontrole. Deze vind meestal plaats rond zo’n zes weken na de bevalling. We bespreken dan hoe je op alles terug kijkt, beantwoorden vragen over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd en kijken of je fysiek goed hersteld bent. Daarnaast vinden we het ook erg leuk om te zien hoe jullie kleine er inmiddels uit ziet. Je kunt de assistente bellen voor een afspraak.

Aanmelden voor het Kraambed

Overgenomen in de Zwangerschap

Het kan zijn dat je (zowel vroeg als later) in de zwangerschap door ons bent verwezen naar de gynaecoloog door een medische reden. Wanneer jullie na de bevalling dan weer naar huis zijn, zullen wij de zorg automatisch weer overnemen. Je hoeft je dus niet extra aan te melden voor het kraambed. Ook zal de gynaecoloog ons op de hoogte stellen van de details van de bevalling en wanneer jullie thuis zijn.

Onder zorg bij de Gynaecoloog

In sommige gevallen kan het zijn dat je door medische redenen zowel je  zwangerschap als de bevalling volledig onder zorg bij de gynaecoloog bent geweest. Ook in dit geval is het belangrijk om zowel een verloskundige als kraamzorg te regelen die na de bevalling jullie zorg overneemt. Meld je daarom in de zwangerschap al aan bij onze assistente. Geef hierbij aan dat je alleen een verloskundige zoekt voor de kraamtijd (oftewel “los kraambed”). Zij zal je dan inschrijven in onze praktijk. Wanneer je bent bevallen zal de gynaecoloog ons hiervan op de hoogte stellen en komen wij de dag nadat je naar huis bent gegaan langs.

Graag ontmoeten wij je al een keer in je zwangerschap om eens kennis te maken. Dit kan de hele zwangerschap door, maar plannen we doorgaans meestal rond 30 weken in. Je kunt contact met onze assistente opnemen om dit in te plannen.

Praktische Zaken

Kraamzorg Starten

Wanneer je onder leiding van Lavita bevalt is er tijdens de bevalling al een kraamverzorgster van je eigen kraambureau aanwezig om ons te assisteren. Zij zal na de bevalling contact opnemen met het bureau om te zorgen dat er ook meteen kraamzorg thuis wordt gestart.

Stel dat je onder leiding van de gynaecoloog bevalt, moet je zelf op het moment dat je naar huis gaat de kraamzorg bellen. Zij zullen dan een tijd met jullie afspreken wanneer zij die dag nog thuis bij jullie aanwezig zijn.

Aangifte na de Geboorte

Binnen drie dagen na de geboorte dienen jullie aangifte te doen bij de gemeente van de geboorte. Na de bevalling krijg je van ons een kaartje met daarop de gegevens van de geboorte die je kunt inleveren bij de gemeente. Meestal doet de partner de aangifte, zodat moeder haar nodige rust kan pakken. Je dient hiervoor een afspraak te maken. Voor meer informatie en het maken van een afspraak verwijzen wij naar de website van de gemeente Zaanstad.

Vergeet niet om het ID van zowel moeder als vader mee te nemen. En, indien jullie in de zwangerschap de baby hebben erkent, vergeet dan niet om deze papieren mee te nemen voor de aangifte. Wanneer jullie getrouwd zijn neem dan het trouwboekje mee.

Aanvragen Gezag

Wanneer jullie niet getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben wordt het gezamenlijk gezag niet automatisch geregeld. Als jullie wel graag gezamenlijk gezag willen, kunnen jullie dit schriftelijk of digitaal regelen binnen drie maanden na de geboorte. Hiervoor moet de baby wel al een BSN hebben. Klik hier voor meer informatie.

Aanmelden Zorgverzekering

Nadat de baby is aangegeven bij de gemeente kunnen jullie de baby ook inschrijven bij de zorgverzekeraar. De baby wordt vaak bijgeschreven bij een van de ouders. Binnen 1 maand na de geboorte moet de baby ingeschreven staan bij een zorgverzekering, anders bestaat de kans dat jullie mogelijk zelf opdraaien voor eventuele zorgkosten. Bij de meeste (grote) verzekeraars kun je de baby digitaal inschrijven.

Hielprik en Gehoortest

Wanneer de baby is aangegeven zal automatisch de GGD bij jullie thuis langskomen voor de hielprik en de gehoortest. Deze zal plaatsvinden tussen dag 5 en 7. In sommige gevallen kan het zijn dat jullie wat later de aangifte doen (door bijvoorbeeld tussenkomst van het weekend, etc). In dat geval is het handig om de baby alvast aan te melden via de website van de GGD (klik hier), zodat ze op tijd weten van de geboorte en niet te laat zijn met het uitvoeren van de hielprik en gehoortest. Belangrijk om te weten is dat beide testen een keuze zijn. Tijdens je zwangerschap ontvang je een folder met informatie en heb je tijd om een weloverwogen besluit te nemen. Klik hier om de folder digitaal te bekijken.

Vitamine D en K

Na de geboorte krijgt elke baby vitamine K in druppelvorm in het mondje toegediend (uiteraard met jullie toestemming). Vitamine K is essentieel voor een adequate bloedstolling van de baby en heeft de baby vaak zelf nog onvoldoende aanwezig. Doordat wij deze na de bevalling toedienen verkleinen we de kans op onder andere hersenbloedingen.

Later in de kraamweek (op dag 8) starten jullie zelf ook met vitamines. Dit is op dat moment wel afhankelijk of je borst- of flesvoeding geeft. Indien je volledig flesvoeding geeft (of wanneer je minimaal 500ml flesvoeding geeft in 24 uur) geef je alleen extra vitamine D totdat je kindje 4 jaar is volgens de dosering op de verpakking. Indien je volledig borstvoeding geeft (of minder an 500ml flesvoeding) geef je daar ook vitamine K bij tot 3 maanden na de geboorte. De kraamzorg en de verloskundige zal jullie hier bij helpen. Klik hier voor meer informatie.

Anti-conceptie en Seksualiteit

Seksualiteit na de Bevalling

4-6 Weken na de bevalling mag je voorzichtig weer beginnen met vrijen mits het bloedverlies gestopt is. Voor de meeste stellen is het vaak spannend om weer te vrijen na de bevalling. Door de mogelijke veranderen aan je lijf, de hormonale veranderingen en de slapeloze nachten die een pasgeboren baby met zich meebrengen, kan het lastig zijn om weer zin in seks te krijgen. Zo’n 50% van de vrouwen ervaart na 3 maanden na de bevalling verminderde zin en opwinding. Na 6 maanden na de bevalling is dit nog 37%. Het is dus niet gek als je merkt dat je minder zin hebt om te vrijen. Geef jezelf en je partner hierin de tijd.

Ook zien we dat de eerste keer vrijen wat gevoeliger kan zijn dan je misschien gewend bent. We zien na drie maanden na de bevalling dat 62% van de vrouwen last heeft van pijnklachten bij het vrijen, na 6 maanden is dit aantal gehalveerd naar 31% van de vrouwen. Belangrijk is dat je nooit door gaat met vrijen als je pijn ervaart!

Wanneer je borstvoeding geeft kan het zijn dat je vagina wat droger is dan je normaal gewend bent. Dit wordt veroorzaakt door de hormonen die vrijkomen bij de borstvoeding. Schrik daarnaast ook niet als je borsten tijdens het vrijen wat kunnen gaan lekken. Het hormoon oxytocine wat vrij komt bij opwinding, is namelijk ook het hormoon dat zorgt voor het toeschietreflex.

Tips en adviezen
 • Neem de tijd voor elkaar en zorg voor een rustige en veilige omgeving
 • Het is bijvoorbeeld voor de eerste keer vrijen ook te overwegen om de kleine naar een oppas te brengen zodat jullie tijd en rust hebben voor elkaar.
 • Gebruik een glijmiddel
 • Ga niet door als het vrijen pijnlijk is
Wanneer aan de bel trekken?

Zoals eerder beschreven is het dus niet gek om de eerste maanden na de bevalling wat klachten te hebben. Wel is het belangrijk dat deze ook weer weg gaan. Bij Lavita hebben is een van de van de verloskundigen ook seksuologisch hulpverlener. In onderstaande gevallen is het belangrijk om of met Lavita of bij de huisarts aan de bel te trekken.

Als je na 7 maanden na de bevalling:

 • Pijn bij het vrijen houdt
 • Je niet goed kan ontspannen tijdens het vrijen
 • Je bloed verliest of erge buikpijn hebt na of tijdens het vrijen
 • Je helemaal geen opwinding of zin in seks hebt

Vruchtbaarheid en Anti-conceptie

Na de bevalling is het heel wisselend wanneer je je menstruatie weer terug krijgt. Dit kan al vrij snel zijn (bijvoorbeeld rond 1 maand na de bevalling), maar kan ook even duren (bijvoorbeeld rond 1 jaar na de bevalling). Omdat je voordat je menstrueert je eisprong krijgt, kan het dus al wel zijn dat je vruchtbaar bent zonder dat je dit al beseft. Aangezien je dus al na 4 weken na de bevalling weer zwanger kunt worden, ben je echter nog niet ontzwangerd. Hier doe je ongeveer 9 maanden over.  Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden, bedenk dan hoe je dit wilt voorkomen. Hieronder vind je meer informatie over anti-conceptie.

Hormonale Anti-conceptie

Soorten die mogen met borstvoeding:

 • Cerazette: een pil die je zonder stopweek dagelijks inneemt
 • Prikpil: een injectie die je eens in de drie maanden bij huisarts kunt krijgen
 • Implanon: staafje in je bovenarm die continue een hormoon afgeeft
 • Mirena: een spiraal die in de baarmoeder wordt ingebracht en continue in lage dosering een hormoon afgeeft.

Soorten die worden afgeraden met borstvoeding:

 • Combinatiepil: de meest bekende vorm van anti-conceptie waarbij je een stopweek hebt
 • NUVA ring: vaginale ring die je drie weken gebruikt en één week een stopweek hebt
 • EVRA pleister: een pleister die je 3 weken elke week opplakt met een week een stopweek.

Hormoon-vrije Anticonceptie

Alle soorten mogen gebruikt worden met borstvoeding:

 • Barriere methode: een condoom of pessarium die voorkomt dat het zaad de baarmoeder bereikt
 • Koper Spiraal: een spiraaltje welke wordt ingebracht in de baarmoeder die door de afgifte van koper voorkomt dat je zwanger wordt
 • Sterilisatie: een ingreep welke (meestal) permanent zorgt dat jij of je partner niet meer zwanger kunnen worden.

Belangrijk: als je borstvoeding geeft is dit geen betrouwbare vorm van anti-conceptie! Ook als je nog niet je menstruatie hebt gehad kun je al vruchtbaar zijn (dus ook als je nog borstvoeding geeft). Als je nog niet zwanger wilt worden gebruik dan altijd iets van anti-conceptie.

Voor meer informatie over anti-conceptie kun je altijd contact opnemen met Lavita of neem een kijkje op www.anticonceptie.nl. Wij schrijven anti-conceptie voor en plaatsen daarnaast ook spiralen, klik hier voor meer informatie of vragen hierover.

Handige Links

EHBO Cursus Kinderen

 • Livis (klik op de afbeelding hieronder voor 12,50 korting)

Overige