Zwangerschap

Wat kan je allemaal verwachten?

Intake

Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt, kun je je aanmelden bij de verloskundige. De assistente plant je eerste afspraak (Intake) bij voorkeur rond je 8e week van je zwangerschap. We willen je graag vroeg in de zwangerschap zien zodat we je gezondheid goed in kaart kunnen brengen en je kunnen informeren over alles wat van belang is voor jouw zwangerschap. De intake duurt 60 min.

Counseling Prenatale screening

Na het intakegesprek volgt een afspraak voor een counselingsgesprek over onderzoeken die je kunt laten verrichten naar de gezondheid van jouw baby. Het gaat hier om de NIPT, de combinatietest en de SEO (Structureel Echografisch Onderzoek). Tijdens dit gesprek komen verschillende aspecten aan bod, o.a. geloofsovertuiging wat mogelijk een rol kan spelen in jullie besluitvorming. Ga naar www.pns.nl/prenatale-screeningen voor meer informatie.

Vervolg controle

Na de intake kom je regelmatig voor prenatale controles. De verloskundige geeft aan wanneer je weer op controle kan komen. Indien je behoefte hebt aan meer consulten, kun je dit altijd met de verloskundige bespreken.

Soms loopt een zwangerschap anders of gecompliceerd; dan kun je behoefte hebben aan 1 of 2 vaste gezichten in de praktijk. Bespreek dit gerust met de verloskundige.

Bij de prenatale controle wordt je bloeddruk gemeten, de groei van je kind beoordeeld en er is ruimte voor jouw vragen. Je krijgt van ons alle informatie gedoseerd gedurende je zwangerschap.

Echoscopisch onderzoek

Allereerst wordt door middel van echo onderzoek je zwangerschapsduur bepaald en daarmee dus ook je uitgerekende datum. Je krijgt een termijnecho tussen de 10-12 weken. Op indicatie kan door de verloskundige een vitaliteitsecho (vroege echo 6-8 weken) aangevraagd worden. Deze wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Indien hier geen indicatie voor is en je toch graag eerder je kindje wilt zien, kun je bij de echopraktijk een afspraak maken voor een vroege echo op eigen kosten. Bij 19 weken krijg je een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) waarbij wordt gekeken of alle organen goed zijn aangelegd. De verloskundige kan eventueel ook andere echo onderzoeken aanvragen indien zij dit nodig vindt, denk aan groei of liggingsecho. Alle echo onderzoeken die door de verloskundige worden aangevraagd, worden vergoed door je zorgverzekeraar.

Bloedonderzoek

Bij de intake wordt uitgebreid laboratoriumonderzoek ingezet waarbij o.a. je bloedgroep, rhesusfactor en ijzer wordt bepaald. Er wordt naar ziektes gekeken die we goed kunnen behandelen en daarmee de kans op een goede zwangerschapsuitkomst kunnen vergroten.

Tussen de 24-30 weken wordt nogmaals bloedonderzoek ingezet. Uiteraard kan de verloskundige op andere momenten in jouw zwangerschap extra bloedonderzoek aanvragen. Dit zal ze altijd met je bespreken.

Voedingsadviezen

Voor voedingsadviezen verwijzen we je door naar http://deverloskundige.nl/zwanger-worden/subtekstpagina/9/voeding/

Lavita heeft ook een diëtiste die elke maandag spreekuur houdt. Indien na het intake gesprek blijkt dat een zwangere verhoogde vooraf kans heeft op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes, dan wordt zij verwezen naar onze diëtiste .

Zwangerschapsklachten

Los van je buik die enorm groeit tijdens je zwangerschap, kan je lichaam ook enorm veranderen. Al deze veranderingen kunnen gepaard gaan met verschillende klachten en ongemakken. Via onderstaande link zie je de meest voorkomende klachten: http://deverloskundige.nl/zwangerschap/tekstpagina/19/ziektes-en-kwaaltjes/ 

Regelwerk

In de zwangerschap moeten er een aantal dingen geregeld worden. Hieronder staan ze kort uitgelegd. Wij zullen je helpen herinneren aan de meeste regelzaken.

Kraamzorg

Vanaf 12 weken kan je de kraamzorg regelen. Er zijn meerdere bureaus waar je uit kan kiezen, overleg hiervoor met je zorgverzekeraar. Later in de zwangerschap bezoekt de kraamzorg je thuis of krijg je een telefonische intake. Afhankelijk van je zorgverzekering wordt alles vergoed of is er een eigen bijdrage van ongeveer € 4,- per uur.

Kraampakket

Het kraampakket wordt door de meeste zorgverzekeraars  vergoed, afhankelijk van welk pakket je hebt. In het kraampakket zitten medische artikelen die je nodig hebt na de bevalling. Als de verzekeraar het pakket niet vergoedt, moet je hem zelf aanschaffen bij evean, etos, prenatal etc. Je dient deze in huis te hebben vanaf 36 weken.

Huisarts en apotheek

Breng je huisarts en apotheek op de hoogte van de zwangerschap. Zij zullen een aantekening maken in jouw dossier. Op deze manier worden eventuele behandelingen en/of medicatie aangepast aan de zwangerschap.

Erkenning

Ben je niet voor de Nederlandse wet getrouwd en wil je dat de baby de achternaam van de vader krijgt en/of de rechten en plichten voor je partner regelen, ga dan samen naar de gemeente. Door middel van de erkenning regel je dit, bij voorkeur al voor de bevalling. De ouderlijke macht kan je pas na de bevalling regelen. Hierover krijg je informatie als je gaat erkennen.

Cursus

Er is een breed scala aan zwangerschapscursussen. Wij ervaren dat zwangeren die goed voorbereid zijn en goed kunnen ontspannen, beter kunnen omgaan met de pijn en daardoor vlotter bevallen. Als je borstvoeding wil geven, adviseren we je ook een borstvoedingsavond bij te wonen.

Zwangerschapsverklaring

Om je zwangerschapsverlof te regelen heeft je werkgever een zwangerschapsverklaring nodig. Deze krijg je bij ons tijdens een controle na 12 weken.

Kunstvoeding

Als je kunstvoeding wilt geven aan de baby, zorg dan dat je dit voor de bevalling al in huis hebt. Het merk maakt niet uit, als het maar nummer 1 is (geschikt voor pasgeborenen).

Ook als  je borstvoeding wilt geven, raden wij je aan om een klein pakje flesvoeding in huis te hebben voor de bevalling. In dit geval is het niet perse nodig om een fles in huis te halen.

Uitzet

In elke babyspeciaalzaak zijn uitzetlijsten verkrijgbaar. Denk kritisch na over wat je wel en niet nodig hebt. Katoenen navelbandjes worden bijvoorbeeld al jaren niet meer gebruikt. Koop niet te veel kleding in een kleine maat aangezien je deze waarschijnlijk nog cadeau zal krijgen.

Klossen en steek

Ongeacht of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen, adviseren we je om klossen (bedverhogers) en een steek (po) in huis te hebben. Deze kan je gratis lenen bij de Evean thuiszorgwinkel op de Bristolroodstraat in Zaandam. De minimale bedhoogte is 60 cm. Tip: kijk vooraf hoeveel poten je bed heeft!

Zelfstandig ondernemers

Denk er tijdig aan om je AOV en het UWV op de hoogte te brengen van de zwangerschap.

Borstvoeding

Als je borstvoeding wil geven, adviseren we je ook een borstvoedingsavond bij te wonen. Uitgebreide informatie over borstvoeding is te vinden op www.borstvoeding.com

Uitvaartverzekering

Als de baby komt te overlijden na 24 weken zwangerschap moet deze volgens de wet begraven of gecremeerd worden. Hieraan zijn flinke kosten verbonden. Informeer bij je uitvaartverzekering of deze gedekt zijn. Overweeg hiervoor een verzekering af te sluiten.

Gynaecoloog en andere partners in geboortezorg

De verloskundige werkt nauw samen met verschillende disciplines. De gynaecoloog, kinderarts, huisarts, kraamzorg, verpleegkundigen, fysiotherapie, consultatiebureau e.d. Indien nodig zal de verloskundige je doorverwijzen naar de gynaecoloog of een van de andere disciplines in de geboortezorg.

Lavita Verloskundigenpraktijk

Beste zwangere vrouwen en partners,

Vanaf vandaag, 02-10-2020, zullen wij een mondkapje dragen tijdens alle contact-momenten. Wij verzoeken ook jullie dringend om een mondkapje te dragen. Alleen jullie partner mag aanwezig zijn bij de controle. Deze nieuwe maatregelen gelden zowel voor onze locatie op de Zorgboulevard aan het ZMC als op locatie Kleurrijk.
We houden jullie per mail en via het kopje "Corona" op de website op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in de geboortezorg tijdens deze pandemie.

Warme groet,

Team Lavita
075-6502174
info@lavita-verloskundigen.nl
www.verloskundigenzaandam.nl