Zwangerschap

Iedere zwangere is anders, wij proberen ons daarom zo veel (als de medische kaders het toe laten) aan te passen aan jouw wensen.

Zwangerschapscontroles bij Lavita

Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Vanaf het moment dat je een positieve test hebt kun je je aanmelden bij een van onze assistentes.

Vanaf dat moment ben je officieel onder zorg bij Lavita. Om jullie een indruk te geven hoe de zwangerschap en de controles er ongeveer uit komen te zien kun je hieronder de tijdlijn bekijken. Weet dat dit een richtlijn is. We passen ons aan waar nodig en kijken hoe vaak de controles prettig zijn voor jullie en of er extra tijd gewenst is om alles te bespreken.

Na de aanmelding sturen wij elke zwangere via de mail de folder van Lavita door. Deze is gevuld met belangrijke informatie over de zwangerschap, onze praktijk en aanvullende informatie. Wil je deze liever nu al lezen? Klik op onderstaande knop om deze alvast te downloaden.

Verder zal er op deze pagina info te vinden zijn over regelzaken in de zwangerschap, info over de meest voorkomende zwangerschapsklachten en handige links.

  • 6-12 Weken

    Intake, Counseling, Bloedafname en Termijnecho

    Heb je een positieve test? Gefeliciteerd! Je mag je aanmelden bij onze assistenten. Meestal is dit zo tussen de 4-10 weken in de zwangerschap. Zij geven je de eerste informatie over de praktijk, hoe je de termijn echo (tussen 10-12 weken) kunt inplannen en maken een afspraak voor de intake bij de verloskundige van je team. We proberen de eerste drie afspraken altijd bij dezelfde verloskundige in te plannen. Daarna leer je gedurende je zwangerschap de andere verloskundigen van jouw team ook kennen.

    De intake zal de eerste kennismaking met de verloskundige van jouw team zijn. We zullen jullie gezondheid uitgebreid in kaart brengen, een zorgpad maken en lab-formulieren meegeven voor de eerste standaard bloedafname. De intake duurt ongeveer 60 minuten.

    Na de intake zal er nog een losse afspraak volgen voor de counseling. Dit is een gesprek van 30 minuten waarbij we het, als jullie willen, uitgebreid over de mogelijkheden van testen hebben. Dit zijn testen die wat over de gezondheid van de baby kunnen zeggen.

  • 12-20 Weken

    Controles en 20-Weken Echo

    Je kunt in deze tijd merken dat je zwangerschapsklachten, zoals misselijkheid, braken en vermoeidheid, wat minder gaan worden. Daarnaast heb je ook de eerste standaard controles bij Lavita die elke keer 20 minuten duren. Tijdens deze controles zullen we je bloeddruk meten, de groei van je buik bepalen, het hartje van jullie kindje luisteren en kijken we naar het verloop van je gewicht. Ook is er ruim de tijd voor het stellen van vragen. In deze periode regel je ook de kraamzorg en het kraampakket.

    Als jullie hiervoor gekozen hebben, zal tussen 18 en 21 weken de 20-weken echo plaats vinden. Deze wordt meestal uitgevoerd door een echoscopiste van echo-centrum WAZ en in sommige gevallen door het AMC in Amsterdam. Dit zal de verloskundige met jullie bespreken.

    12-20 Weken

  • 20-28 Weken

    Controles, Kinkhoestvaccinatie en Bloedafname

    In deze tijd gaat je buik wat meer groeien en zijn je zwangerschapsklachten vaak wat milder. Ook kunnen jij en je partner de baby steeds meer voelen bewegen.

    Je komt wat vaker op controle dan in de eerste helft van de zwangerschap en wij kunnen vanaf 27-28 weken ook steeds meer de ligging van je kindje in de buik bepalen.

    Vanaf 22 weken adviseren wij jullie ook om de kinkhoest-vaccinatie te nemen, klik hier voor meer informatie of bel de GGD als je vragen over deze vaccinatie hebt.

    Wanneer je niet getrouwd bent of geregistreerd partnerschap hebt, vergeet dan niet om de erkenning te regelen. Klik hier voor meer informatie.

    Daarnaast zul je rond 27 weken ook weer formulieren voor de tweede (en vaak de laatste) bloedafname krijgen.

  • 28-37 weken

    Controles en voorbereiding bevalling

    Om de groei en je bloeddruk het laatste deel van de zwangerschap in de gaten te kunnen houden kom je deze periode vaker op controle. We zien je daarom ongeveer elke 2 weken op het spreekuur. Je kent inmiddels ook alle verloskundigen van je eigen team. Mochten wij tijdens het uitwendig onderzoek twijfelen over de groei van de baby zullen wij jullie verwijzen voor een echo.

    Ook besteden we aandacht aan een bevalplan, geven jullie informatie over wat jullie kunnen verwachten van de bevalling en je krijgt een uitnodiging voor onze informatieavond. Dit is ook de periode waar de kraamzorg vaak langskomt voor een huisbezoek en jullie ontvangen het kraampakket.

    28-37 weken

  • 37-42 Weken

    Controles en de Bevalling

    Spannend! Tussen 37 weken en 42 weken mag de baby officieel komen. Deze periode bestaat voor jou voornamelijk uit rusten en je mentaal voorbereiden op de komst van jullie kleintje. Het is belangrijk deze periode een zogenaamde “vluchtkoffer” klaar te hebben staan voor als jullie naar het ziekenhuis willen/moeten voor de bevalling.

    We nemen tijdens de controles de laatste informatie en vragen door en zien jullie inmiddels wekelijks tot aan de bevalling. Mocht de baby rond 41 weken er nog niet zijn, zullen wij het met jullie ook gaan hebben over het opgang helpen van de bevalling en indien nodig een consult bij de gynaecoloog plannen.

Aangepaste Zorg

Heb je behoefte aan meer persoonlijke zorg? Of ben je overgenomen door de gynaecoloog en wil je toch graag bij Lavita onder zorg blijven? Wij kijken heel graag wat er mogelijk is!

Gedeelde zorg met het ZMC

Wij werken nauw samen met de gynaecologen van het ZMC. Dit resulteert in dat wij zwangeren met een aantal medische indicaties toch nog in de zwangerschap en tijdens de bevalling kunnen begeleiden. Dit betekent dat je zowel controles bij ons als bij de gynaecoloog hebt. Wil je hier meer over weten? Vraag het aan je verloskundige tijdens je afspraak of neem contact op met onze assistenten.

Voorkeur voor 1 Verloskundige

Sommige zwangeren hebben behoefte aan één vast gezicht tijdens de zwangerschap en bevalling. Je mag dit altijd aangeven bij de verloskundige of bij de assistente.

Extra Controles

Gemiddeld zien we jullie zo’n 15 keer in de zwangerschap. Sommige zwangeren en partners hebben meer behoefte om vaker of langer gezien te worden. Dit is ten alle tijden mogelijk en kun je bespreken tijdens je controle of bij de assistente. Andersom zullen wij ook altijd de termijn waarop we elkaar weer zien in overleg met jullie afstemmen. Het is voor ons belangrijk dat jullie zo goed mogelijk in de zwangerschap zitten en maken ons dan ook graag hard om jullie hierin te voorzien.

Regelzaken

Wat moet je allemaal regelen in de zwangerschap? Hier alles op een rijtje

Kraamzorg

Vanaf 12 weken kan je de kraamzorg regelen. Er zijn meerdere bureaus waar je uit kan kiezen, overleg hiervoor met je zorgverzekeraar. Later in de zwangerschap bezoekt de kraamzorg je thuis of krijg je een telefonische intake, meestal is dit zo rond 30 weken. Afhankelijk van je zorgverzekering wordt alles vergoed of is er een eigen bijdrage van ongeveer € 4,- per uur.

Wij werken veel samen met de Kraamvogel, Kraamzus en het Blije Nest. Uiteraard staat het je volledig vrij om een ander bureau te kiezen die hier niet tussen staat. Je kunt je vaak digitaal of telefonisch aanmelden. Onder aan deze pagina staan de links naar de betreffende organisaties.

Belangrijk: Probeer de kraamzorg voor 16 weken zwangerschap geregeld te hebben. Anders heb je de kans dat het bureau van je keuze vol zit.

Kraampakket

Het kraampakket is een doos met medische spullen welke jullie, wij en de kraamzorg nodig hebben tijdens en na de bevalling. Meestal wordt door deze door je zorgverzekeraar vergoed, afhankelijk van welk pakket je hebt.

Als de verzekeraar het pakket niet vergoed, verzoeken wij jullie of je deze zelf wilt aanschaffen. De kosten hiervan liggen tussen de 25-30 euro. Vraag het pakket aan voor 20 weken zwangerschap. Je zal hem dan vaak ruim voor de 36 weken ontvangen.

Kinderopvang of Gastouder

Het kan zijn dat jullie als ouders mogelijk hulp nodig hebben van kinderopvang of een gastouder. Er zijn per regio verschillende mogelijkheden, kijk welke het beste past bij jullie wensen en jullie als ouders. Zorg dat je de baby op tijd aanmeld omdat kinderopvang of gastouders snel vol kunnen zitten. Dit moet je dus vaak al in de zwangerschap regelen.
Belangrijk:  Wist je dat er kinderopvangtoeslag bestaat? Klik hier en kijk of jullie hiervoor in aanmerking komen.

Erkenning

Wanneer je niet getrouwd bent of geregistreerd partnerschap hebt, kunnen jullie nadenken over de erkenning. Hierbij leg je wettelijk vast wie de vader van de baby is en zal deze ook de rechten en plichten van het ouderschap hebben. Voor meer informatie klik hier.

Belangrijk: Erkenning is NIET hetzelfde als de aangifte na de geboorte. Wij adviseren dit te regelen rond 22 weken zwangerschap

Klossen en Steek

Ongeacht of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen, adviseren we je om klossen (bedverhogers) en een steek (po) in huis te hebben. Deze kan je gratis lenen bij de Evean thuiszorgwinkel op de Bristolroodstraat in Zaandam. De minimale bedhoogte is 80 cm. De kraamzorg zal dit ook tijdens de fysieke (of telefonische) intake met jullie bespreken. Indien je klossen nodig hebt is het advies deze vanaf 36 weken onder het bed te hebben.

Zwangerschapsklachten

In de zwangerschap kun je van veel dingen ongemak ervaren. Hier de meest voorkomende klachten op een rij met een paar handige tips. Twijfel je of je klacht normaal is? Overleg dit dan altijd met de verloskundige.

In het eerste trimester kun je door het hormoon HCG erg misselijk worden. Aan het begin van de zwangerschap is dit hormoon in grote mate aanwezig en daalt weer tussen week 12 en 16. Soms kun je zo misselijk zijn dat je ervan moet braken. 80% van de vrouwen wordt misselijk in het eerste trimester en 65% heeft ook last van braken.

Tips:

  • Eet voordat je uit bed stapt een cracker of beschuit (het liefst zonder beleg)
  • Eet kleine beetjes verdeeld over de dag
  • Eet of drink producten met gember (zoals bijvoorbeeld gemberthee)
  • Drink voldoende water ( 1,5-2 liter)
  • Grote maaltijden (zoals lunch/diner) in tweeën verdelen
  • Wees voorzichtig met gekruid, vette of scherpe voeding
  • Veel last van misselijkheid en braken, via ZEHG kun je met andere zwangeren in contact komen en nog meer info over dit onderwerp vinden: www.zehg.nl

Neem contact met ons op als:

Braken is in het eerste trimester meestal normaal. Maar in sommige gevallen kan dit extreem verlopen. Heb je twee of meer van de volgende klachten neem dan altijd contact op met de huisarts of Lavita:

  • Je braakt meer dan 3x per dag

  • Je urine is donker van kleur

  • Je plast 2x of minder per dag

  • Je hebt het gevoel dat je niets aan voeding en drinken binnen houdt

  • Je voelt je extreem lusteloos

BELANGRIJK: Ben je boven de 20 weken zwanger en moet je braken? Dan bel je ons sowieso altijd op het dienstnummer en zijn bovenstaande instructies niet van toepassing.

Handige Links

Op zoek naar een goede zwangerschapscursus? Of wil je meer informatie over bepaalde zaken in de zwangerschap? Hier een overzicht van betrouwbare informatie

Zwangerschapscursus:

Testen in de Zwangerschap:

Zorg in de Zwangerschap