Counseling over Prenatale Screening

Informatie over testen in de zwangerschap die meer over de gezondheid van de baby kunnen zeggen.

Wat houdt counseling in?

Tussen 7-10 weken zwangerschap zullen we in overleg met jullie een afspraak voor ‘de counseling’ plannen. Dit gesprek zal ongeveer 40 minuten duren en zal gaan over mogelijkheden van testen in de zwangerschap die jullie meer informatie kan geven over de gezondheid van de baby. De verloskundigen van Lavita zijn uitgebreid geschoold in het voeren van counseling gesprekken. Je kunt dan ook een professioneel en persoonlijk gesprek verwachten welke is afgestemd op jullie wensen en behoeften.

Voorafgaand aan dit gesprek hebben jullie twee folders van ons ontvangen of kun je deze op deze pagina downloaden. Het is belangrijk dat jullie deze folders voor de aanvang van het gesprek (samen) hebben doorgenomen. Het doel van het gesprek is het verifiëren of jullie de informatie goed hebben begrepen, of er nog vragen of onduidelijkheden zijn, maar ook om jullie te begeleiden en te ondersteunen in het maken van een keuze.

Gezien dit besluit per situatie en gezin heel erg persoonlijk is, wegen we samen de voor- en nadelen af die voor jullie van belang zijn. Of jullie uiteindelijk beslissen om wel of niet te testen is geheel aan jullie: zolang je je goed hebt verdiept, is hier dus ook geen goed of fout in.

Je kunt voor meer informatie over de NIPT de 13 weken echo en de 20 weken echo ook meer informatie vinden op www.pns.nl.

Moet je altijd een counselingsgesprek doen, ook als je geen testen wilt?

Met testen bedoelen we de NIPT, de 13-weken echo en de 20-weken echo. Als je al deze drie testen allemaal niet wilt ben je niet verplicht om het counselingsgesprek te doen.
Toch adviseren wij jullie wel om de folders te lezen en het gesprek te doen zodat je goed weet waar je nee tegen zegt. Het is tevens onderdeel van onze taak om te zorgen dat we zeker weten dat de informatie goed is overgekomen en dat je niet achteraf spijt krijgt van jullie besluit omdat er bepaalde dingen niet bekend waren of verkeerd begrepen zijn. Dus ook als je geen testen wilt, nodigen we je graag uit voor een counselingsgesprek.

Als je wel testen wilt (waaronder de NIPT, de 13-weken echo en de 20-weken echo) dan hoort het counselingsgesprek daar als een vast onderdeel bij. Je kunt dus niet voor testen kiezen zonder het gesprek. Dit heeft als reden dat het onze taak is om te zorgen dat we zeker weten dat de informatie goed is overgekomen en dat je niet achteraf spijt krijgt van jullie besluit omdat er bepaalde dingen niet bekend waren of verkeerd begrepen zijn. Dus ook als je al weet dat je wilt testen, nodigen we je uit voor een counselingsgesprek.

Voorbereiding op het gesprek

Belangrijk is om jullie goed voor te bereiden voordat je het gesprek in gaat. Het is daarom zaak om de folders die wij jullie hebben meegeven (of verder op deze pagina te downloaden zijn) samen goed door te nemen. Ook is het aan te raden om er samen met je partner al eens over te parten. De volgende vragen zijn goed om samen te beantwoorden:

  • Zou je voor de geboorte meer willen weten over de gezondheid van jullie kind en waarom?
  • Wat zou een kindje met een handicap of afwijking voor jullie betekenen?
  • Stel dat er uit een test komt dat er mogelijk sprake is van een afwijking, wat zouden jullie willen doen met de uitslag?

Het kan voorkomen dat jullie niet op een lijn zitten met het besluit om wel of geen testen te doen. Dit is iets wat vaker gebeurd en kunnen wij jullie tijdens het counselingsgesprek in begeleiden en ondersteunen. Ook bestaat er een digitale keuzehulp (klik hier), die jullie mogelijk nog wat meer inzicht kan geven.

Voel je ten alle tijden vrij om contact met ons op te nemen als je ergens vragen over hebt.