Seskuologische Problematiek

Ondersteuning op het gebied van seksualiteit en inwendig onderzoek

Wat bedoelen we met Seksuologische Problematiek?

Tijdens de bevalling (en soms in de zwangerschap) doen wij vaginaal onderzoek om de hoeveelheid ontsluiting te kunnen bepalen. Voor sommige vrouwen kan het zijn dat zij met dit inwendig onderzoek extra moeite hebben, op zowel psychisch als lichamelijk gebied (denk aan vaginisme of dyspareunie). Dit kan ontstaan door een nare ervaring op seksueel gebied in het verleden, of bijvoorbeeld dat zij sowieso al pijnklachten ervaren tijdens het vrijen (uiteraard zijn er ook nog veel andere oorzaken mogelijk).
Om te zorgen dat je met zoveel mogelijk vertrouwen de bevalling in gaat kunnen we al in de zwangerschap gaan kijken hoe we het inwendig onderzoek zo prettig mogelijk kunnen laten verlopen.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Britte, verloskundige van Team Groen bij Lavita (zie onderaan deze pagina voor meer info), is naast dat zij verloskundige is tevens seksuologisch hulpverlener en werkt multidisciplinair samen met de bekkenbodem-fysiotherapeute van Fysio-Centrum Zaanland. Zij zal samen met jullie kijken hoe er gezorgd kan worden dat angsten zo veel mogelijk weg genomen worden al in de zwangerschap ten aanzien van het inwendig onderzoek. Zij zal een behandelplan opstellen welke past bij jullie zorgen en wensen. Op deze manier kunnen vrouwen met deze klachten tijdens de zwangerschap zo goed mogelijk geholpen worden met het voorbereiden op de bevalling en mogelijk ook de klachten na de bevalling verbeteren.

Mocht je vragen hierover hebben, of behoefte hebben aan extra hulp op dit gebied, kun je dit bij de intake aangeven bij je verloskundige of telefonisch doorgeven bij je aanmelding aan de assistente.

Hoe kun je je aanmelden voor deze zorg?

Als je graag de hulp van Britte tijdens je zwangerschap wilt, kun je dit aangeven bij je afspraken met je verloskundige. Het maakt niet uit of je dan in Team Groen of Paars zit. Zij zal dan een consult bij Britte inplannen. Je kunt het eventueel ook al bij de assistente aangeven als je de afspraak voor de intake maakt.

Heb je toch nog vragen? Ook als je je nog niet officieel hebt ingeschreven maar wel wilt weten of deze zorg jou ook kan helpen, kun je ons altijd vrijblijvend een mailtje sturen of het contactformulier invullen (klik hier). Je mag hier uiteraard ook altijd over bellen als je dat prettiger vind.

Britte van Weert, BSC

Britte van Weert, BSC

Verloskundige sinds 2015, Seksuologisch Hulpverlener sinds 2016

"Mijn begeleiding is persoonlijk, oprecht en nuchter. Ik hoop mijn begeleiding altijd zo goed mogelijk aan te passen naar jullie wensen en probeer altijd te kijken naar wat er mogelijk is binnen de medische kaders om jullie een zo’n positief mogelijke zwangerschap, bevalling en kraamtijd te brengen"

Wat ben ik gek op mijn vak! Ik maak mensen op hun puurst mee, wat telkens weer een eer is. Ik zie de kracht van de vrouw van dichtbij en maak naast de geboorte van een baby, ook de geboorte van nieuwe ouders mee. Ik ben er voor jullie beide in de mooie, maar ook de moeilijke momenten.

Mijn begeleiding is persoonlijk, oprecht, nuchter en (uiteraard bij gepaste momenten) met een gezonde dosis humor. Ik hoop mijn begeleiding altijd zo goed mogelijk aan te passen naar jullie wensen en probeer altijd te kijken naar wat er mogelijk is binnen de medische kaders, zodat jullie een zo’n fijn en gezond mogelijke zwangerschap, baring en kraamtijd hebben.

Binnen verloskunde ben ik daarnaast seksuologisch hulpverlener geworden in 2016. Vrouwen die klachten hebben op dit gebied probeer ik te helpen zo rustig mogelijk en vol zelfvertrouwen een bevalling in te laten gaan. Dit begint al in de zwangerschap. Ik ben altijd onwijs trots en onder de indruk hoe krachtig wij vrouwen zijn!

Ik hoop jullie snel te ontmoeten